Jak vzniká mateří kašička

Mateří kašička je produkt hltanové žlázy dělnic, které se živí pylem. Včely ji využívají ke krmení:

    - larev dělnic během prvních třech dnů života

    - larev budoucích matek po celé larvální stádium

    - matky po celý život (tato kašička má nejhodnotnější složení)

    - trubců v době hojnosti

Tento jev odedávna zvyšoval zájem o mateří kašičku a její využití v lékařství.

Jak získáváme mateří kašičku

Matka se líhne ze stejného vajíčka jako dělnice - rozdíl je pouze v potravě. Larva budoucí matky dostává nadbytek mateří kašičky po celé larvální stádium. Nejvíce jí v matečníku je 4. den po narození larvičky. V tu dobu ji včelař odstraní a lžičkou či odsavačkou odebere mateří kašičku. Z jednoho matečníku získá cca 200 mg.

Fyzikálně - chemické vlastnosti

Mateří kašička je hustá smetanově žlutá látka typické vůně a kyselé chuti. Není zcela rozpustná ani ve vodě, ani v etylalkoholu, chloroformu, acetonu a fyziologickém roztoku. Během stárnutí se výrazně mění její elektrická vodivost, která může být ukazatelem její kvality.

Chemické složení: objem vody v kašičce dosahuje 65 - 70%. Cukry tvoří do 40% sušiny, bílkoviny do 30% tuky 12 - 20% a minerální látky až do 4% sušiny. Obsah různých cukrů v kašičce má vliv na kastovou diferenciaci matek a dělnic. Cukry se v mateří kašičce vyskytují jednak volně a jednak ve formě glykoproteinů. V kašičce byla nalezena glukóza, fruktóza, sacharóza a ribóza. Bílkoviny v kašičce jsou různé enzimy. Minerální láky jsou zastoupeny v širokém spektru.

Skladování

Nejlepší je čerstvá - přímo z matečníku. Narozdíl od medu nevydrží příliš dlouho při běžné teplotě. V chladničce při teplotě max. 5° C ji lze v uzavřené nádobě skladovat až půl roku. Dlouhodobé skladování je možné pouze u sušené či zmražené mateří kašičky. Sušení probíhá při teplotě -30 °C (lyofilizace). Také lze mateří kašičku konzervovat v medu (cca 1 %), nejlépe pastovaném (nevyplave na povrch).

Použití

Čerstvou mateří kašičku lze konzumovat rovnou z matečníků. Větší množství je vhodné uskladnit v injekční stříkačce, ze které ji lze dobře dávkovat (0,1 ml ~ 100 mg). Doporučená denní dávka je 200-500 mg. Vědecky podložené studie neexistují, nicméně pravidelní konzumenti mateří kašičky se cítí svěží, více si pamatují a lépe se učí.

Mateří kašička chutná kysele.

Mateří kašička je dlouhodobě známá a používaná jako přirozený zdroj stimulačních látek se širokým spektrem účinků, hlavně v oblasti činnosti jater, srdce, centrálního nervového systému a krvetvorby. Podporuje imunitní systém. Má endokrinně regulační vliv na metabolizmus bílkovin, podporuje obnovu hojících se tkání, životaschopnost spermií, snižuje hladinu cholesterolu, stimuluje kostní dřeň a zvyšuje odolnost vůči stresům dnešní doby. Jako dietetikum je proto podávána především k získání větší fyzické a duševní síly, ale také ke zvýšení sexuální výkonnosti. Excelentní účinky jsou známy u celkové sešlosti, astenie, stavů před a po operaci, v rekonvalescenci zejména po virových onemocněních, při celkovém přepracování i při problémech menopauzy. Nesmí se užívat při nádorových onemocnění hlavně pohlavních orgánů

Mateří kašička nejenže zpomaluje projevy stárnutí a působí příznivě na pokožku, tak je i vhodným pomocníkem při léčbě nejrůznějších onemocnění, zklidňuje a příznivě působí na psychiku, pomáhá proti depresi, astmatu, ekzémech, žaludečních vředech, zlepšuje funkci jater a je prospěšná po mozkové příhodě nebo prodělaném infarktu.